Over Tovami

Wij zijn gespecialiseerd in het testen en afstellen van auto's en motoren. Sinds 1993 hebben we meer dan 25.000 motoren afgesteld, van museumexemplaren uit de 19e eeuw tot en met MotoGP machines en alles wat er tussenin zit!

Hierdoor beschikken we over een zeer uitgebreide ervaring met vrijwel alle modellen. We kennen de ins en outs van de meeste motoren en weten precies welke manier van afstellen het beste is voor een optimale afstelling.

Sinds het begin is de markt voor motoren behoorlijk veranderd. Van motoren met carburateurs tot motoren met hele uitgebreide ECU's, die niet alleen de injectie aansturen, maar ook traction control, electronische vering etc. Wij hebben ervaring met alle systemen.

Carburateurs

Kunnen op de volgende manieren worden afgesteld:

  • carburatiekits, uitgezochte settings
  • op maat afstellen op de testbank
Injectie
Kunnen op deze manieren worden afgesteld:
  • via externe modules
  • direct in de ECU

Geschiedenis

In 1993 zijn we in Goes begonnen onder de naam Ruud Fredriks Dynojet ® als importeur van Dynojet en K&N-filters. Ruud heeft zeker 100 Dynojet testbanken verkocht aan gerenommeerde raceteams en motorzaken in binnen- en buitenland en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Powercommander toen deze net uitkwam.

Vrij onverwacht kwam aan de samenwerking met Dynojet een einde en besloot Ruud om 'Tovami' van Ton van Mill over te nemen die net als Dynojet testbanken produceerde. Ton had een zeer mooi concept ontwikkeld met name voor wat lichtere motoren, scooters en karts. Deze testbanken waren heel betaalbaar en gebruiksvriendelijk.

In nauwe samenwerking met ir. Sander Nijssen heeft Ruud zijn jarenlange ervaring met testbanken samengesmolten met de programmeerkennis van Sander Nijssen en zo de lijn van Tovami-testbanken uitgebreid en op de markt gebracht. Deze testbanken zijn zeer succesvol verkocht. Een hoogtepunt was de verkoop van een testbank aan Jos Verstappen, die deze gebruikte in de beginfase van de carriere van Max. Hier zijn we nog altijd trots op!

Als alternatief voor de Powercommander van Dynojet zijn we begonnen met de import van Rapidbike van het Italiaanse Dimsport. Net als de Powercommander is de Rapidbike een module die op een met injectie uitgeruste motor geplaatst kan worden.

In 1995 zijn we uitgebreid met de auto testbank.

Mede door de jarenlange ervaring van ons in de racerij zijn we vanaf 2016  begonnen met de import en distributie van CRC kuipwerk, kuipruitjes, TMF-subframes en andere accesoires.

Ruud, Ria, Johan Fredriks